Halamanku - LIVE! from the backyard

By: halaman ku

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 3-Sep-2011 13:57 Email | Share | | Bookmark
salam aidilfitri

 
huhu... mmg dah sunyi dah fp nie, semua dah berpindah ke FB, siapa2 nak add gua, jom klik...




Friday, 20-May-2011 03:16 Email | Share | | Bookmark
senyum jumaat....

 
 
 
View all 7 photos...
hehe... saja nak share gambar snap2 guna hp, 1st pic, hah, layman, gambar orkid golden shower nie, sampai hari ni masih meriah, hehe.... J tak?
2nd & 3rd pic, rajin staf jbtn pertanian, tanam jagung, ,sawi & kangkung, free sangat mereka, takde kerja, ,so, tanam jagung, hehe....
the rest, gambar notis kat kawasan tangga kat office govenrment, (gua malas guna elevator, so turun naik tangga 8 tingkat, hehe...) siap kena letak notis, tapi nampaknya notis kurang berkesan.... dah lah notis pun ada silap... iskh....



Last but not least, sos ketam... hehe... makan cicah keladi liar/kacang tanah/telur dadar/daging rebus....


Wednesday, 18-May-2011 06:15 Email | Share | | Bookmark
ketam sesat

 
 
 
View all 11 photos...
Imagine ketam jadi garderner, hehe... ada ketam sesat kat longkang rumah, kat backyard pun kadang2 terjumpa lubang/sarang ketam nie.... masa kecik2 dulu pernah tgk arwah nenek gi tangkap ketam masa bulan penuh ngan geng dia, half metal bucket penuh ngan ketam. Theyols tangkap ketam buat sos ketam, hehe....


Quote:
layman; kat sini mana ada beach, sungai tu adalah, tu lah asebab kalau hujan lebat, air cepat naik, huhuhu... yg gambar pantai letak kat fb tu kira pantai paling dekat lah, ,kena drive kurang 2 jam, pantai kabong/tanjung kembang namanya. buat sos, kena tumbuk2 sampai halus ketam2 tu guna stone mortar, hehe.. warna sos pun dark maroon...not really my fav tapi ok lah rasa cicah kacang tanah, hehe... pas nie gua cuba cari gambar..
PI; dekat ngan sungai,kat belakang rumah sebelum jadi kwsn perumahan pun kawasan paya, siap ada memerang lagi... tapi sekarang dah pupus dah semua, huhu...
Mummy jam; hehe... bolah lah bukak ladang ketam, lawan ngan ladang itik PI, hehe....
Zairin; hehe, sekor jer, tu pun sesat sbab air pasang, kena larikan diri dari sarang.... lepas snap2, ,dah gua keluarkan dari longkang, kasi dia merayau2 kat daratan, hehe...


Tuesday, 10-May-2011 07:52 Email | Share | | Bookmark
figs

 
 
 
View all 4 photos...
Jumpa buah ni kat sunday market, mahal gak sekilo rm8, so, ambik setengah kilo jer la cukup, ,saja nak try rasa sebab tak pernah makan lagi buah nie. Ok jer rasa, adalah manis2 sikit, kelat2 skit & mcm makan semut pun ada, hehe.... kat oversea selalu tgk theyols potong2, drizzle ngan honey, then bake in oven, then makan ngan cream... yummy...



Quote:
baning; hehe... sharing food ngan burung. Nak cari pokok tu & tanam kat backyard, kot2 akan jadi taman burung, haha....
zairin; Biasa kat sini yg ada pun dried figs yg di jual bersama other dried fruits lain... baru baca kat wiki, fig nie "highest plant sources of calcium and fiber." Apa lagi, rajin2 lah makan, hehe...
layman; Hehe.. of course lah pernah, tats y berani buat statement tu, hahaha... Itulah nasib baik perasan buah tu, masa tu jalan lalu camtu jer, then perasan the color n shape tu a lil too big for shallots, so toleh balik n have a close look n walla, it figs, hehe... Cubalah tanya kat supermarket2, terus theyols akn import the fruit, hehe...
PI; Boleh lah cari kat supermarket2 yg jual buah import, mana tau terjumpa, hehe.... kadang2 yg kering tu kulit tu liat sangat, cam makan plastik, ,hehe...


Friday, 6-May-2011 04:17 Email | Share | | Bookmark
Happy Mother's Day

 
To all yg dah bertaraf mummy, Happy Mother's Day!

*fresh frm the garden... hehe... orkid yg aunty jenny bagi tahun lepas tengah gila berbunga, hehe....

Quote:
Yati & Layman; hehe,... ekceli gubahan nie utk church, but mummy gua yg request, so still kira for mummy gua jugak lah kan, hahaha... every sunday, mmg ada designated member yg akan donate flower to be put on the altar, budget rm30, so, its my mum's turn, and she wanted somthign different bcause most of the church member minta aunty jenny to do the flower aranggement, dah a bit boring dah, hehe... (furthermore aunty jenny bertandang lagi ke garden weols last week to get some yellow helis n red wild ginger, iskh....) Orchis tu ada lah 4 tangkai, semua dah kira sampai penghujung dah, takde buds lagi, tats y gua sanggup potong, hehe.... ada 4 tangkai, tapi gua potong 3 jer, dalam kesanggupan tu masih lagi ada perasaan sayang yer, hahaha....
Pasu tu masa cny beli kat kedai "onestop" murah2 jer, rm15, corak2 tu printed kat pasu. Dau lidi it, whisk fern, ada lah sepasu yg tumbuh liar, hehe... oh ya, ,daunn yg gua guna, daun lengkuas, muahaha.....
Kak Yati, kat dlm kapal terbang bolehlah minta mcm2 dgn stewardess, kalau theyols buat muka masam, uols bgtau, "but its mother's day..." sambil buat muka sedih, hahaha.....


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net