Halamanku - LIVE! from the backyard

By: halaman ku

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 9-Nov-2010 14:29 Email | Share | | Bookmark
Finally...

 
 
 
View all 21 photos...
Quote:
Layman; Tq, hehe...mmg betul lah, sekarang more buds are imerging gitu, tapi dalam tengah nak berbunga meriah tu, daun2 tetaplah jadi mangsa belalang, nampak cacat sungguh, huhu.. yg nie kat site durian belanda, yg kat pagar depan pun ada sign dah nak berbunga, yahuuu...
Pemancing ikan; hehe.. rasanya mmg asal myanmar mari, bunga nie mmg asal kawasan tropika, kena chop awal2 oleh Rangoon, kalau lah bangkok, chiangmai, vietnam, Laos yg chop dulu, hehe....
mummy jam; wah, ada nama lain rupanya, tapi apasal yer bagi nama drunken sailor, hmmm...


Tadaaa.... finally, setelah setahun lebih (kot) menanam rangoon creepers nie, saat yg di tunggu-tunggu akhirnya menjadi kenyataan, berbunga jugaklah si pokok nie, perfect for deepavali gitu, tapi imagine jer cucuk bunga nie kat rambut, tapi bunga2 berguguran sepanjang jalan, hehe... sampai rumah org, tinggal ranting jer, ,heran semua org apasal cucuk ranting kat rambut, baru keluar dari hutan lah kot, ,haha....





Sunday, 7-Nov-2010 14:12 Email | Share | | Bookmark
Mantis (1)

 
 
 
View all 10 photos...
Jeling-jeling memandang-mandang....


Quote:
mummy jam; mana ada nampak marah, nampak tersipu-sipu malu adalah, hehe... control ayu katakan, hehe...
Pemancing ikan; Dia tengah sembunyi kan kuku2 nya tu, ada spot check pengawas, hehe...
zairin; takpe kalau juling, pakai lah spek hitam, takdelah org tau dia tu juling, haha..


Tuesday, 2-Nov-2010 13:22 Email | Share | | Bookmark
Evil Weevils....

 
 
 
View all 13 photos...
Tiga suspek utama yg merosakkan daun2 kat lamangua, huhu... tapi of course, si semut tu tak terlibat, suka2 enterframe jer kan, prime suspect tu, weevils darat tu, caterpillar boleh dimaafkan lagi pasal theyols tak lama, bila dah jadi kupu2, terbanglah theyols, so, weevils lah yg harus dipersalahkan, muahahaha......
Quote:
Pemancing ikan; PI belum tengok lagi weevils piknik sekeluarga, hehe.... caterpillar pula mmg sekor jer, dah terbalik plak kan.. balang2 tak main, gua guna lighter terus, hehe...
Layman; So far, the weevils dah unndeer control dah, fuuuuh, tapi ada lagi new 'battle' pokok kari, dah habis cantas, new shoot terus kena attack by the white bugs lagi, iskh....
Will post the rangoon creeper soon, hehe... ala, orkid tu gua akan make sure orcid tu dah fully bloom, ,n start menunjukan tanda2 nak menguning, daripada mati kat pokok, ,baik letak mausk dalam tu admire, hehe...
Zairin; Hehe... tak yah CSI pun, hari2 gi siasat n follow aktiviti para suspect tu. Bukan poko tu jer yg kena serang weevils, ada lagi pokok2 lagi tau...




Monday, 25-Oct-2010 06:45 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 11 photos...
Quote:
zairin; hehe... takpe, mmg gua mau kasi tanam rapat2, boleh jadi penutup pagar, sebab kat depan garden tu ada bus stop. Orkid tu dah gua bawa masuk dalam rumah dah, hehe... gua potong letak vase, hehe..
Pemancing ikan; PI, yg biru2 tu bumbung rumah, huhu.... kat tempat gua takde gunung ganang, tapi tak jauh dari belakang rumah adalah bukit kecik, ada tangki air besar, sekarang dah jadi taman tasik. free nanti gua upload gambar.
Layman; hehe... kalaulah ada doraemon, bolehlah kita swap garden kan, hahaha... make sure kena ada fumakila jugak lah kalau nak dok kat bawah pokok tu, and, bersiap sedialah jadi tontonan org2 yg menunggu bas, hahaha..
awie; Kan, tak yah pergi jauh2 meredah hutan, haha....


Tadaaaa.. ini lah rupa progress rangoon creepers gua, tuggul kayu pokok durian belanda tu dah mereput teruk, so gua get rid of it n ganti ngan tiang kayu, kasi ikat kemas2, & hopefully terum membesar sihat & produce elots of lots of blooms, ,hehe......
Yg nie plak, dah pun mula memanjat pagar, kena tambah lah baja kalau ada masa nanti...


iskh... yg variegated spiral ginger taknak bunga, yg daun hijau plak rajin bunga, huhu... takpe, asalkan tumbuh sihat, gardeerner pun happy.


Thursday, 21-Oct-2010 12:00 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 8 photos...
Walaupun berat hati, tapi gua terpaksa juga melakukannya... huhuhu... sarang wasp nie dah semakin besar, patutlah selalu perasan banyak jer wasp berterbangan kat backyard. Check punya chenk, rupa2nya dah penempatan setinggan kat bawah cover papan tong gas tepi tingkap dapur.... entah berapa kali dah weols tukar tong gas tu tapi tak perasan kewujudan sarang tu... so, petang tu bila dah tau, tindakan serta merta telah diambil..... apa lagi..... Ridsect!!!....



Quote:
Layman; Hehe... not to worry, ada lagi a few sarang yg gua jumpa kat bawah daun2 monstera, tuggu jer masa kalau theyols tak berpindah, muahahaha... bukan bahaya kata uols, sakit tau kena, cam kena cucuk ngan jarum panas... huhu... baguslah asyik beranak, imagine bila theyols berbunga sekaligus banyak2,
mummy jam; Itu lah, kena get rid off them sebelum kena kan, dah lah gua jer tukang tukar tong gas tu bila dah kosong... huhu...
*wah, jeles tgk dapat snap gambar jewel spider bertanduk-tanduk...
zairin; hehe... nasib baik tak, tapi dulu2 pernah lah kena sengat masa tengah weeding, tak yah armor suit, kena ada kaki yg dapat berlari laju, hahaha...


[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net